Ratele la creditele bancare cu dobânzi variabile nu vor înregistra creşteri semnificative

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Ratele la creditele bancare cu dobânzi variabile nu vor mai înregistra creşteri semnificative în perioada următoare. Afirmaţiile au fost făcute, în exclusivitate, la "Serviciul de noapte" cu Maria Ţoghină, de către purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

”Cele cu ROBOR nu vor mai crește, ROBOR-ul și-a atins maximul cel puțin pentru această perioadă de timp. Așa cum vedem lucrurile acum la Banca Centrală, dacă nu apar, Doamne ferește, crize noi, dar nu le întrevedem, iar aceste credite cu ROBOR nu vor mai crește, ele au atins 8, 8 și ceva în cursul anului trecut, acum e 7,20 ROBORUL la trei luni, după care se cotează, deci este într-o scădere. IRCC în trimestrul II, probabil va trece de 6 dar n-avem creșteri semnificative”, a spus Dan Suciu.

Și creșterea prețurilor se va tempera în a doua parte a anului, iar inflația va scădea la o singură cifră spre sfârșitul lui 2023, a mai declarat Dan Suciu.

”Nu vom avea un an de recesiune. În România, noi ne așteptăm, și ăsta e un mesaj extrem de important, să avem o inflație de o singură cifră începând din partea a doua anului. Dacă avem noroc, o să avem și un an agricol bun, nici nu am emoții legat de prognoza aceasta pe care o facem, adică ne putem duce chiar la o cifră relativ mică spre finalul anului, ne dă încredere să spunem că în prima parte a anului viitor ne atingem ținta de 2.5%.”

Potrivit celui mai recent raport al Băncii Naționale, sistemul financiar-bancar al României este unul stabil.

Editia 296 din 31 ianuarie 2023 a emisiunii "Serviciul de noapte cu Maria Toghina", invitat Dan Suciu, purtator de cuvant al BNR, poate fi urmarita integral accesand link-ul:

https://www.youtube.com/watch?v=dgqhzJzqVck

 

Articol de Luminiţa Voinea, Radio Romania, 31 Ianuarie 2023