ANALIZĂ Piața imobiliară va intra pe un trend normal

Piața imobiliară se va stabiliza

Este un an destul de complicat pe piața imobiliară.  Costurile mari cu materialele de construcții și combustibilii  au scumpit apartamentele, astfel încât, în București de exemplu,  prețurile au crescut cu  17,7 % față de luna mai a anului trecut.

Acum însă, scumpirea creditelor, inflația și scăderea nivelului de trai au dus la o stagnare  pe piața imobiliară și la scăderea cererilor de achiziție a locuințelor.

Brokerii imobiliari nu se așteaptă însă, la o scădere a prețurilor ci doar la o așezare a pieței imobiliare, la intrarea ei pe un trend normal.

Este de așteptat doar o ușoară scădere a prețurilor la locuințele vechi.

“Eu cred că piața nu va avea o corecție atât de mare pe cât lumea se așteaptă. Evident, vor exista corecții punctuale pe anumite segmente, se va adânci diferența între vechi și nou. Este  ilogic să existe diferențe de doar 10% între o locuință nou construită la standarde de 2022, cu finisaje, cu instalații de 2022 și în blocul de vizavi, construit în 1964, diferența să fie de 10-12% la preț. Nu se poate așa ceva. Atunci trebuie să se adâncească această diferență și se va adânci cu siguranță, pentru că blocurile vechi devin din ce în ce mai vechi. Deci, este de așteptat ca acolo prețul să scadă“, a spus Daniel Dobre, vicepreședinte al Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină .

Prin urmare, cei care se așteaptă la o scădere  cu 15 – 20% a prețurilor pentru a-și  cumpăra o locuință ieftină, nu sunt deloc realiști, spun specialiștii în imobiliare.

Cumpărătorii vor fi mai prudenți

Este foarte puțin probabil ca piața imobiliară să mai treacă acum printr-o criză similară celei din  2008, dar având în vedere măsurile de restrângere economică, cu siguranță cumpărătorii vor fi mai prudenți, estimează brokerii imobiliari.

“E foarte greu să ajungem la criza din 2008, pentru că situațiile nu pot fi comparabile. Dacă la momentul 2000 aveam un salariu mult mai mic decât un salariu mediu, mult mai mic decât în prezent, iar băncile ajungeau să ofere credite pe un grad de îndatorare superior, de 65 - 70% față de 40%,  cât se întâmplă în prezent. Acum, discutăm despre cu totul alți factori care ne îndeamnă la prudență”, afirmă Ionuț Stancu, broker Imobiliare-Acasă.

Piața se va corecta și datorită faptului că piața imobiliară și cea de creditare sunt interconectate.

“De cele mai multe ori, acum, cel care se află în fața deciziei de a achiziționa o locuință va fi foarte prudent, cu siguranță, și face foarte bine, pentru că și băncile, în momentul de față, corectează piața prin ritmul acordării creditelor. Si acesta este un lucru de dorit,  spune Daniel Dobre,  broker imobiliar, vicepreședinte al APAIR.

Dobânzile la creditele imobiliare s-ar putea modifica

Dacă prognozele arată  că nu vor fi nici creșteri și nici ieftiniri majore la  prețurile locuințelor, la creditele imobiliare lucrurile s-ar putea modifica.

De aceea, specialiștii îndeamnă la prudență și la analizarea cu atenție a condițiilor de creditare și a nivelului dobânzii.

“Recomandăm dobânda variabilă, pentru că, de-a lungul timpului, s-a văzut că este mult mai avantajoasă pentru client, dar au fost  oferte avantajoase și pe partea de dobândă fixă. Încă mai exista o dobândă de 5,6 care merită, dat fiind faptul că urmează o creștere bruscă a indicelui IRCC, la care se calculează costul creditului. E bine, cât de repede, să mai prindeți această dobândă. Dacă trecem de 6 nu mai merită”, a spus Ștefan Pătrașcu, broker credite, the Money Advisor.

De ce să apelezi la un broker imobiliar

Pentru alegerea locuinței potrivite nevoilor fiecăruia, dar mai ales pentru stabilirea unui preț corect, un broker imobiliar vă poate reprezenta interesele.

“Consumatorii ar trebui să consulte câteva agenții imobiliare, să caute, sunt acum multe portaluri pe internet. În funcție de proprietatea pe care vrea să o tranzacționeze, să urmărească publicările agențiilor imobiliare, care evoluează pe o anumită zonă, să urmărească modul de expunere a prezentării proprietății și atunci poate să decidă pe care dintre agenții urmăriți în portaluri să îi cheme la o discuție și să ceară oferta care le inspiră mai multa încredere”, recomandă broker-ul imobiliar Ionut Stancu.

Astfel,  puteți evita capcanele imobiliare și, în baza unui contract de reprezentare cu brokerul, aveți  siguranța unei alegeri potrivite, dar mai ales sigure.

“Este bine să apelăm la un agent imobiliar din motive de siguranță.  Îți  oferă un capital de încredere și siguranță că ai cumparat cea mai bună locuință la cel mai bun preț. Discutăm de stabilirea valorii, plus un contract de reprezentare imobiliară pentru că ne reprezentăm clientul, altfel ar exista un conflict de interese între cele două părți. Discutăm despre pregătirea proprietății pentru vânzare, sunt multe până la lansarea proprietății pe piață, despre alegerea cumpărătorului potrivit. De ce sa facem niște lucruri pe care un specialist le face mult mai bine, pentru că are expertiză. Proprietarul care dorește să-si vândă singur casa, se gândește că evită plata comisionului către agent. Dar până acolo sunt atât de multe de discutat până intră în casă un potențial cumpărător. Un proprietar face niște fotografii, le pune pe un site și  așteaptă să îi vină cumpărători. Se supune unor riscuri foarte mari, pentru că nu știe cine îi  intră în casa. Pe când un agent imobiliar este o persoană de încredere, care preia totul și mă refer aici la expertizarea locuinței, legătura cu notariatul, etc.  Și atunci, costul pe care îl va plăti la final, cu siguranță va fi mult mai mic decât riscurile la care se supune. Când îți cumperi sau îți vinzi singur locuința, nu vei ști dacă ai făcut cea mai buna alegere”, mai spune Ionuț Stancu.

Puteți consulta lista broke-rilor licențiați, membri ai Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România aici: https://apair.ro/members

Potrivit estimărilor făcute la “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, piața imobiliară va reveni pe un trend normal, iar oamenii se vor reorienta, vor fi mult mai prudenți și își vor schimba decizia de a achiziționa o locuință,  în funcție de venit.

Intreaga emisiune poate fi vizionata pe canalul de YouTube al Radio Romania - Serviciul de Noapte, accesand link-ul:

https://www.youtube.com/watch?v=AHjhHG8Y-4E&t=4722s

 

Sursa: www.romania-actualitati.ro/analiza_piata_imobiliara_va_intra_pe_un_trend_normal-170779

un articol de Luminita Voinea