DE CE SĂ-ȚI CUMPERI O LOCUINȚĂ ÎN ANUL 2022?

În ultimul timp, dilema: “Sa-mi iau o casă acum sau să mai aștept?”, devine tot mai apăsătoareși nu pare să aibă un răspuns sigur.

Totuși, datele de la Institutul Național pentru Statistică sunt optimiste: volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 8 % în august, comparativ cu luna precedentă, creștere evidențiată la toate componentele.

În cazul clădirilor nerezidențiale și a lucrărilor de construcții inginerești au fost consemnate majorări de peste 10 %, în timp ce la clădirile rezidențiale creșterea a fost de numai 1.2%.

Avem creștere, ceea ce este bine și, dacă e să folosim un cuvânt la modă, sectorul s-a dovedit a fi rezilient, adică a reușit să treacă deocamdată peste crize și probabil că cea mai mare criză din sector a fost aceea a prețurilor la materialele de construcții, în sensul că a fost, după cum bine știm, o creștere importantă a acestor prețuri. Pe de altă parte, trebuie să vedem și dacă nu cumva piața imobiliară va avea o încetinire. Ne referim atât la construcții noi, cât și în ceea ce privește prețurile. Există deja prognoze care arată că în țările din Europa de Vest se anticipează o scădere a pieței imobiliare, iar în Statele Unite ale Americii acest lucru deja se întâmplă, așa încât trebuie să vedem dacă România se va alinia la această tendință sau va reuși să mențină piața imobiliară într-o zonă rezonabilă, adică de creștere ușoară, a declarat Constantin Rudnițchi pentru Radio România Actualități.

Anul 2023 nu se întrevede a fi unul ușor pentru sectorul construcțiilor, a cărui evoluție depinde atât de zona de materiale de construcții, cât și de comenzi.

Cert este că dobânda la creditele ipotecare a crescut progresiv, motiv pentru care scade accesibilitatea achiziționării locuințelor prin credit.

În acest caz, cumpărătorii tineri, aflați la prima achiziție, vor fi primii afectați.

Totodată, analiștii economici preconizează că inflația galopantă  și facturile mari la utilități vor determina scăderea bugetului pentru achiziționarea de locuințe anul viitor, și probabil, o scădere a apetitului românilor pentru cumpărarea de locuințe.

Iată de ce, răspunsul la  întrebarea “Sa-mi iau o casă acum sau să mai aștept?” este dificil de oferit.

Balanța înclină totuși spre achiziționarea unei locuințe până la sfârșitul anului 2022, pentru că momentan piața imobiliară s-a așezat, un broker de credite te poate sfătui în privința alegerii dobânzii potrivite, iar prețurile la materialele de construcții s-au stabilizat momentan.

Așa că, o alegere înțeleaptă te poate salva de eventualele evoluții necontrolate ale lui 2023, un an care se anunță unul al incertitudinilor.

 

Un articol de: Imobiliare Acasa