„Capcane” imobiliare, ep. 6: Trotuarele proaste – sau inexistente!

Atunci când te gândești cum ar fi să locuiești într-o anumită zonă, este important să privești la calitatea drumurilor nu doar din perspectiva posesorului de autovehicul, ci și din cea a pietonului. Asta pentru că, odată mutat acolo, nu vei dori să depinzi tot timpul de mașina personală: vor exista cu siguranță momente (mai ales atunci când vei avea un copil!) când vei dori să ieși la o mică plimbare și în preajma casei. În asemenea situații, vei descoperi că, în ciuda șoselelor amenajate, lipsa trotuarelor – sau, pur și simplu, zonele pietonale prost amenajate – reprezintă, de asemenea, un dezavantaj serios. Deși specifică, de regulă, zonelor rezidențiale mai noi, acolo unde rețeaua de transport nu s-a dezvoltat în același ritm cu piața imobiliară, această problemă poate fi observată și în cartiere vechi, însă care nu au beneficiat în ultimii ani de investiții pentru îmbunătățirea infrastructurii.

Iată recomandările experților Imobiliare.ro pentru a evita această „capcană”:

1. La vizionare, fii atent nu doar la șosea, ci și la trotuare

Atunci când vei merge la o vizionare, probabil că vei face drumul respectiv cu mașina (personală sau a agentului cu care ai stabilit întâlnirea). Într-o asemenea situație, sunt șanse mari să scapi din vedere un aspect precum precum existența și starea trotuarelor din împrejurimi – asta cu atât mai mult dacă nu ești obișnuit să fii pieton! Alături de calitatea șoselei în sine, acesta ar fi, așadar, un lucru de observat încă de la prima vizită la proprietate.

2. Ieși la o plimbare pe jos

Dacă după primul drum cu mașina ai observat că în zona care te interesează există trotuare, poate că vei fi tentat să te declari mulțumit în această privință. Pentru a evita, însă, eventualele surprize, îți recomandăm să faci un pas în plus și să ieși la o plimbare pe jos prin împrejurimi. Așa îți vei putea face o idee mai realistă despre ce ar însemna, cu adevărat, să circuli ca pieton prin respectivul cartier. Îți vei putea da seama nu doar că trotuarele există, ci și dacă acestea sunt suficient de largi și corespunzător amenajate.

3. Nu te baza pe promisiuni!

În cazul în care zona în care te gândești să te muți este una în dezvoltare, probabil că autoritățile locale au, pe termen mediu sau lung, un plan de amenajare a drumurilor (și trotuarelor). Nu este recomandat, însă, să te bazezi pe realizarea imediată a unor asemenea obiective, întrucât aceasta poate dura destul de mult (chiar ani). Altfel stau lucrurile în ceea ce privește ansamblurile rezidențiale de anvergură, unde se vede că dezvoltatorii au investit deja în amenajarea unei rețele de drumuri și trotuare (cel puțin la interior).

4. Pune în balanță situația actuală cu propriile necesități

Faptul că în preajma unui imobil de locuințe (nou-construit sau mai vechi) există oarece probleme în ceea ce privește amenajarea zonelor pietonale nu înseamnă că acesta ar trebui să fie automat exclus de pe lista ta de opțiuni de achiziție. În asemenea situații, este important să pui corect în balanță cerințele și nevoile tale cu starea infrastructurii la un moment dat. Astfel, îți vei putea da seama că ai fi dispus să te muți într-o comunitate rezidențială cu drumuri și trotuare bine amenajate la interior, chiar dacă, să zicem, calea publică de acces către ansamblu nu are trotuare (pentru că pe aceasta ești dispus să o parcurgi cu mașina).

Sursa: imobiliare.ro