Ai grijă când planifici designul interior al casei. E posibil să nu te mai poți odihni în propria locuință, dacă ignori acest aspect

Atunci când apelează la un specialist pentru a-și amenaja locuința, este important ca proprietarul să se așeze, în primă fază, la aceeași masă cu arhitectul și să întocmească împreună tema de proiectare care va sta la baza întregului proiect de design interior, spune Cristina Postu, arhitect de interior și partener în biroul de arhitectură Răzvan Bârsan&Partners.

„În această etapă, arhitectul află obiceiurile beneficiarilor, stilul de viață al acestora, preferințele cromatice, de stil sau chiar legate de texturi sau iluminat. Aceasta este o discuție amplă și reprezintă fundația următorilor pași de proiectare”, ne-a declarat Postu, menționând, totodată, că atunci când arhitectul ia decizii fără a mai consulta beneficiarul pot apărea imediat probleme.

„O hotărâre neasumată de ambele părți, oricât de mică ar fi aceasta, poate anula întreaga amenajare”, atenționează arhitectul de interior.

Cristina Postu ne-a oferit și câteva exemple de probleme ce apar în cazul în care stilul de viață al proprietarului nu se potrivește cu designul interior al locuinței sale.

O dificultate, cu consecințe grave, poate să apară din simpla alegere greșită a unei culori. „Poate că arhitectului i se pare conceptual să folosească o anumită nuanță într-un dormitor, însă există posibilitatea ca beneficiarul să fie agitat de acea culoare, drept urmare, acesta nu se va putea odihni niciodată în acel spațiu”, explică ea.

Minimalizarea dimensiunilor unei bucătării sau a altor spații prin compartimentare sau mobilare, în cazul în care o familie își petrece mult timp acolo, poate provoca, la rândul său un disconfort proprietarilor.

„Un alt exemplu de neadaptare a amenajării de interior la dorințele clientului ar fi prin stil. Niciun beneficiar nu se va simți confortabil într-un spațiu cu care nu rezonează. Un stil cu influențe scandinave nu este niciodată egal cu un stil baroc, la fel cum stilul colonial nu este egal cu cel industrial. Și exemplele pot continua. Frumusețea acestui domeniu este că prin abilitățile unui arhitect de interior, personalitatea complexă a beneficiarului poate fi reflectată într-un mod fizic, în spațiul în care își petrece marea majoritate a timpului”, ne-a mai explicat Cristina Postu.

Aceasta ne-a mai oferit și câteva exemple de cazuri în care arhitectul poate să aibă mână liberă pentru proiectul de amenajare de interior. Poate fi vorba, astfel, despre propuneri pentru home staging, mai exact amenajări de apartamente pentru prezentarea în cadrul unui complex de locuințe, pentru apartamente de închiriat pe termen scurt, în cazul cărora temele sunt, în general, unele care trebuie să satisfacă vizual, ergonomic și funcțional, sau cazuri în care între acesta și beneficiar există o relație de colaborare veche, bazată pe încredere, iar arhitectul ajunge să anticipeze corect dorințele clientului.

Sursa: imobiliare.ro